We are what we eat! Je názov projektu, prostredníctvom ktorého účastníci z 5 európskych krajín absolvovali plnohodnotný týždenný pobyt v krásnom rumunskom mestečku Odorheiu Secuiese – Székelyudvarhely. Vysokoškoláci z Grécka, Turecka, Litvánska, Talianska, Rumunska a naši stredoškoláci zo Slovenska spoznávali kultúru, prírodu a zaujímavé miesta i zákutia Transylvánie.
Počas týždenného pobytu študenti v prvom rade získavali cenné skúsenosti a znalosti európskych kultúr, rozšírili si obzory, významným spôsobom posilňovali svoju osobnosť a v neposlednom rade sa zdokonaľovali v anglickom jazyku. Absolvovali sme množstvo zaujímavých programov, aktivít a workshopov. Návšteva mesta s aktivitou s názvom „CITY GAME“ nás čakala hneď v prvý deň pobytu. Organizátori nás rozdelili do skupín, pričom sme mali za úlohu nájsť významné miesta v meste Székelyudvarhely. Aktivita bola náročná, ale zábavná zároveň. Na druhý deň sme navštívili farmu v blízkej dedine Kénos, kde sme sa priamo zúčastnili pri výrobe a ochutnávke byvoľčieho syra. Po krásnych zážitkoch z farmy, ale aj z návštevy u včelára a typického rumunského kostola nás čakala aktivita s názvom „workshop“. V nej sme sa naučili mnoho nového o bylinkách a o ich pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus. Návšteva levanduľového sadu, pivovarského priemyslu – Csíki sör, pekárenského priemyslu, soľnej bane v Parajde a iné zaujímavé exkurzie napĺňali náš každodenný bohatý program.
V dopoludňajších hodinách sme sa každodenne venovali výučbe jazykov: maďarský, litviansky, grécky, taliansky, turecký, slovenský a rumunský. Samotní účastníci sa nás pritom snažili naučiť základné slová, pesničky, básničky v tom ktorom jazyku.
Večerné aktivity boli v znamení kultúrnych programov zúčastnených krajín. Každý národ mal možnosť predstaviť svoju krajinu, vymyslieť krátky kultúrny program a pripraviť typické národné jedlá a nápoje. Náš veľký deň bol vo štvrtok. Ostatných sme prekvapili typickými slovenskými jedlami. Nechýbala kapustnica, zemiakové placky, bryndzové halušky, ale naši cudzokrajní priatelia si mimoriadne pochutili i na pirohoch plneným slivkovým lekvárom.
Naši šikovní študenti odprezentovali naozaj zaujímavé informácie o Slovensku, o našej škole a o vysielajúcej organizácii EDU4YOU, vďaka ktorej sme mali možnosť zúčastniť sa samotného projektu.
Vegánske, paleolitné, vegaterianske a raw jedlá tvorili našu každodennú večeru. Posledný rozlúčkový večer sme strávili v krásnom prostredí „Gízi csárda“, kde sme ochutnávali typické rumunské jedlá.
Prežili sme krásny a nezabudnuteľný týždeň nabitý atraktívnymi programami.