Iskolai akciók

Iskolánk tanulói színházlátogatáson vettek részt 2022. december 9-én. A kassai Thália Színház új bemutatóval várta a vendégeket. Shakespeare egyik legtöbbet játszott komédiáját, a Szentivánéji álmot vitte színpadra Matusek Attila rendező.

A szereplők nem versben beszéltek, ami eleve más hangulatot teremtett, így a darab közelebb kerülhetett a fiatal nézőkhöz. A három szinten zajló történetből a rendező-társszerző azokat a mozzanatokat emelte ki, amelyek itt és most fontosak. Nagyobb hangsúlyt kaptak a mesteremberek, az a bizonyos „színház a színházban”, ami Shakespeare-nél többször felbukkan. Előkerültek a mai problémák, a környezetvédelem, a kultúra finanszírozása, a kompromisszumkényszer, a kiszolgáltatottság. Ezen apró változtatásokkal az eredetinél is furább helyzeteket lehetett teremteni. A darab valódi főhőse, Pukk a szabadságra vágyó, mindent összekutyuló manó, de végül ő is megértette, hogy a szabadság együtt jár a legnagyobb felelősséggel.

Természetesen a színházlátogatás nem ért véget Kassán, mert olyan távlatokat nyitott meg a nem mindennapi rendezés, hogy érdemes újraértelmezni az irodalomórákon Shakespeare több mint 400 éves darabját.