Iskolai akciók

“A tolerancia jó alapkő az emberi kapcsolatok építéséhez.”

  1. Ron Hubbard

 

1996-ban az ENSZ Közgyűlése november 16-át a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította. E alkalomból iskolánk is szervezett egy rendezvényt, melynek célkitűzése az volt, hogy tanulóink megismerkedjenek a tolerancia szó jelentésével és a fogalom fontosságával a gyakorlatban.

 

A diákparlamenttel együttműködve tájékoztattuk a tanulókat a tolerancia és intolerancia formáiról, megnyilvánulásairól. A tanulók egy filmen keresztül ismerkedtek meg ezzel a témával. A sokféleség – vallási, nyelvi, kulturális, etnikai – nem lehet ürügy a konfliktusok kialakulására. Éppen ellenkezőleg, az embereknek olyan kincsként kellene tekinteni ezekre, melyek mindannyiunkat gazdagítanak.

 

Az eseményt alapvető célja az volt, hogy megakadályozza mindazt, ami egy másik emberben félelmet vált ki és kirekesztést okoz a társadalomból. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárultunk ahhoz, hogy a világ egy figyelmesebb és toleránsabb hely legyen mindenki számára.

 

A nemzetközi világnap alakalmából sakkversenyre is sor került, amelyen iskolánk 12 tanulója vett részt. A megmérettetésen minden évfolyam képviseltette magát, és a versenybírók is profi sakkozók voltak: Ing. Radi László és Ing. Kendi István. A csoportmérkőzések után következtek az elődöntők, ahonnan már csak a győztesek jutottak a döntőbe. A sakkverseny eredménye így alakult:

  1. hely: Bort Balázs IV.B
  2. hely: Kocsis Szabolcs IV.B
  3. hely: Rakár Dániel III.C
  4. hely: Kocsis Kristóf IV.B

 

A sakk a tolerancia sportja is egyben, ezt tükrözik Simona Williams szavai: „A sakk szépsége az, hogy bármi lehet, amit csak akar. Meghaladja a nyelvet, az életkort, a fajt, a vallást, a politikát, a nemet és a társadalmi-gazdasági hátteret. Bármilyen körülmények között is, a sakktáblán bárki élvezheti a halálos jó harcot.”