Iskolai akciók

2022. szeptember 26-án újra Bodrogköz alapiskoláival együtt ünnepeltük meg kontinensünk nyelvi sokszínűségét. Célunk, hogy buzdítsuk a diákokat az idegen nyelvek tanulására, nemcsak az iskola falain belül. Az ok nagyon egyszerű: a nemzetek közötti megértés és együttműködés.

16 alapiskolából 8 tudott részt venni workshopunkon: a királyhelmeci szlovák és magyar tanítási nyelvű alapiskolák, a borsi és tiszacsernyői szlovák tanítási nyelvű alapiskola és a nagygéresi, bodrogszerdahelyi, bélyi és bolyi magyar tanítási nyelvű alapiskolák. Az I.A és I.B osztály diákjaival együtt 10 öt fős munkacsoportot alkottak, akik a szlovák, magyar, illetve angol csoportban versenyeztek egymással. Mindannyian nagyon ügyesek voltak.

A szlovák csoportban a diákok a szlovák nyelv helyes használatával foglalkoztak, dialógusokat alkottak, amelyekbe nem várt szavakat kellett beépíteniük és activityt játszottak. A magyar csoportban montázs verset állítottak össze, frazeologizmusokkal dolgoztak, irodalmi műfajokat kellett felismerniük megzenésített versek alapján, szóépítési feladatokat oldottak meg és megkeresték a tíz legszebb magyar szót. Az angol csoportban a tanulók a nyelvi kihívások útjára indultak: palindromokat alkottak, számolni tanultak különböző európai nyelven, cirill ábécével és jelnyelvvel dolgoztak, európai nyelveket ismertek fel, nyelvi vetélkedőt és keresztrejtvényt oldottak meg.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az iskoláknak a részvételt, és bízunk benne, hogy jövőre ugyanilyen jó hangulatban találkozunk.