Sportrendezvények

„Az ember alapvetően versengő lény, a versenyzés pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Az önmagunkkal szembeni küzdelem erős motiváló erő, de a versenyzés másokkal még ennél is erősebb inger”- mondja Csíkszentmihályi Mihály. Akár ezek a gondolatok is motiválhatták azokat az alapiskolás diákokat és tanáraikat, akik 2019. június 21-én eljöttek a Királyhelmeci Szakközépiskola által immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Bodrogközi Sportolimpiára. A délelőtt a csapatok bevonulásával indult, majd az olimpiai láng megérkezése és a fáklya meggyújtása tette felemelővé a pillanatot. Ezt követően a sportolók és a sportbírók eskütétele hangzott el. A megnyitón Ing. Pataky Károly, a sport egészségmegőrző és önbizalom erősítő hatását hangsúlyozta.

A sport társaságot biztosít a gyermek számára. Különösen a csapatsportokra igaz ez, amely közösségfejlesztő hatású. Itt a játékosok közösen dolgoznak, összefognak, figyelembe véve a közös célt. Nem véletlen, hogy a csapatjátékok az egyik legközkedveltebb versenyjátékok közé tartoznak a bodrogközi olimpiánkon is. Futball, utcai kosárlabda, kidobós és a szellemi kvíz verseny is egyre népszerűbb a diákok körében. De ne felejtkezzünk el az egyéni sportokról sem. Mindig szoros a küzdelem az atlétikai számokban, és minden iskola szeretné elvinni a legjobb diákcsapatnak járó vándorserleget.

Az idén kilenc alapiskola vett részt a spotolimpián: a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola a királyhelmeci szlovák tanítási nyelvű alapiskola, a tizsacsernyői és szomotori magyar és szlovák tanítási nyelvű alapiskolák, bodrogszerdahelyi, borsi szlovák tanítási nyelvű alapiskola és a bolyi magyar tanítási nyelvű alapiskola.

A sportágak közül a legnagyobb érdeklődés a labdajátékok – a futball és kosárlabda – iránt volt, de az atlétikai számokban is sokan rajthoz álltak. Az eseménynek nyolc éven keresztül az iskola tiszacsernyői sportpályája és tornaterme adott otthont, három éve azonban a versenyeket már új helyszínen, Királyhelmecen rendezzük. A helyszínváltoztatás lehetővé tette, hogy új versenyszám is bekerüljön a programba, a tájfutópályát a közeli Nagy-hegyen jelöltük ki. A tanulók műveltségi vetélkedőn adhattak számot tudásukról, ahol a jelenkori sportélet eseményeivel, illetve az ókori és újkori olimpiai játékokkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Ebben a versenyszámban a bolyi alapiskola vitte el a kupát. Mindegyik versenyszámban egyéni győzteseket és helyezetteket hirdettünk, az olimpiai versenyeken alkalmazott pontozás alapján pedig a nap végére az iskolák sorrendje is kialakult. A vándorserleget idén a királyhelmeci szlovák alapiskola nyerte.

A rendezvény díszvendégei – Miroslav Ľuberda olimpikon birkózó, a Kassai Olimpiai Klub elnöke, illetve Kánássy Gyula egykori válogatott labdarúgó – átadták a díjakat és érmeket.

A záróünnepségen elégedett tekintetekkel, nyakba akasztott csillogó érmekkel, magasba emelt serlegekkel lehetett találkozni. Mindig szomorú pillanat, amikor az olimpiai láng kialszik, de ennek a napnak az üzenetét megőrizve, a szabályokat betartva talán át tudjuk menteni a hétköznapjainkba is az olimpiai versenyek szellemét.