Iskolai akciók

A Királyhelmeci Szakközépiskola 20 diákja a miskolci szakgimnázium tanulóival együtt közösen vett részt tavasszal egy újabb Határtalanul programban. A projekt célja, hogy közösséget építsen, személyes kapcsolatokat alakítson ki és bővítse a diákok kultúrtörténeti ismereteit.

A program kétszer háromnapos honismereti kirándulásból állt. Március közepén iskolánk vendégül látta a miskolci diákokat és tanáraikat. Az első napon Királyhelmec és környéke érdekességeivel és a városhoz kötődő híres személyiségekkel ismerkedtünk meg. A városban meglátogattuk a Csonkavárat, Lorántffy Zsuzsanna hajdani kastélyát. Délután ellátogattunk Szelmencbe, a kettévágott faluba. Késő délután Dobó István nyughelyénél idéztük fel a hős várkapitány élettörténetét. Másnap közös kiránduláson vettünk részt Bártfán, ahol az óváros mellett megtekintettük Erzsébet királyné (Sisi) emlékszobáját és a skanzent. A harmadik nap Tőketerebesen kezdődött az Andrássy kastélyban, és Kassán II. Rákóczi Ferenc nyomában folytatódott. A Rodostói ház adott méltó befejezési keretet a felvidéki barangolásoknak.

A program Miskolcon folytatódott március végén, itt már mi voltunk a vendégek. A megérkezésünket izgatottan várták a miskolci diák-focicsapat tagjai, mert barátságos futballmérkőzésre került sor még a délelőtt folyamán. Délután Miskolc nevezetességeit tekintettük meg, sétát tettünk a diósgyőri várban. A napot a Herman Ottó Múzeumban fejeztük be. Az interaktív kiállításon több millió évet utaztunk az időben, megismertük a Pannon-tenger világát, és megérinthettük a 7 millió éves mamutfenyőket is. A legizgalmasabb kirándulásnak Budapest bizonyult. A városnézés a Várkert Bazárban kezdődött. Felsétáltunk a Budai várba, megnéztük az őrségváltást, majd megcsodáltuk a Mátyás-templomot és a Halászbástyát. A Lánchídon keresztül átértünk Pestre. Az Andrássy úton végigsétálva elegyültünk a főváros forgatagában, majd kirándulásunkat a Szépművészeti Múzeum megtekintésével koronáztuk meg. Az utolsó napon Tokajjal és környékével ismerkedtünk meg. Különösen tetszett a Bormúzeum, amely tematikus interaktív kiállításokon ismerteti meg a látogatókkal a tokaji borvidék történetét.

Az együtt töltött hat nap alatt nemcsak történelmi, irodalmi és kultúrtörténeti ismereteink gyarapodtak, hanem a személyes tapasztalatok és találkozások léleképítő forrásként is szolgáltak.