Iskolai akciók

Az élet szép, az élet minden, 
Ha rangod, pénzed, semmid nincsen,
A legnagyobb kincs mégiscsak tiéd!
Ösztön, vágy és képzelet,
Küldd, hogy lásd, hogy megismerd,
Azt, mi értelemmel tölti meg a létezést!” 

Napokkal később is dúdoljuk Kocsák Tibor és Miklós Tibor dalát a Légy jó mindhalálig című musicalből, melyet Móricz Zsigmond regénye alapján Dudás Péter rendező vitt színpadra. November 6-án ezennel az I.B, II.A gépész szak és III.A osztályok tanulóival látogattunk el Európa legészakibb magyar színházába.

Nyilas Misi a debreceni kollégium egyik diákja, kinek története azt mutatja be, mi történik egy jólelkű, becsületes fiúval, aki belekóstol az élet kis és nagy hazugságaiba, aki nem tudja elviselni az igazságtalanságot és naivan hisz a becsület erejében. A rendező a jóság és a jóságba vetett hit példaképét állítja ennek az ártatlan fiúnak a személyében nemcsak a gyerekek és az ifjúság, de a felnőttek elé is. Ezzel áll szemben az őt körülvevő emberi gyarlóság, árulás, képmutatás és gyengeség. Ezek legalább annyira aktuális problémák napjaink társadalmában, mint voltak majd 100 évvel ezelőtt, a regény születésekor.

Nyilas Misi bőrébe ezennel Antal Márk bújt, az elhivatott Valkay földrajztanárt Nádasdi Péter játszotta, a melegszívű Bellát Dégner Lilla elevenítette meg. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ennek a csodálatos előadásnak a megszületéséhez. Élményekben gazdagodva és remélem, némi lelkiismeret-vizsgálattal tértünk haza.