Sportrendezvények

A Királyhelmeci Szakközépiskolában közvetlenül az olimpiai világnap előtt, június 22-én rendeztük meg a bodrogközi alapiskolák diákjainak 10. sportolimpiáját. Az egésznapos versenyen Bodrogköz és az Ung-vidék tizenegy alapiskolájának közel háromszáz tanulója mérte össze tudását egyéni és csapatsportágakban.

Az ünnepélyes bevonulás után a szakközépiskola diákjai rövid részletet mutattak be a Macskák című musicalből, majd a vendégek üdvözlése következett. Nemsokára megérkezett az olimpiai láng, amit természetesen ünnepélyes keretek között gyújtottunk meg. Az olimpiai himnusz és a versenyzők eskütétele után Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere megnyitotta a diákolimpiát.

A sportágak közül a legnagyobb érdeklődés a labdajátékok – a futball és kosárlabda – iránt volt, de az atlétikai számokban is sokan rajthoz álltak. Az eseménynek nyolc éven keresztül az iskola tiszacsernyői sportpályája és tornaterme adott otthont, két éve azonban a versenyeket már új helyszínen, Királyhelmecen rendezzük. A helyszínváltoztatás lehetővé tette, hogy új versenyszám is bekerüljön a programba, a tájfutópályát a közeli Nagy-hegyen jelöltük ki. A tanulók műveltségi vetélkedőn adhattak számot tudásukról, ahol a jelenkori sportélet eseményeivel, illetve az ókori és újkori olimpiai játékokkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Mindegyik versenyszámban egyéni győzteseket és helyezetteket hirdettünk, az olimpiai versenyeken alkalmazott pontozás alapján pedig a nap végére az iskolák sorrendje is kialakult. A vándorserleget idén a tiszacsernyői szlovák alapiskola nyerte.

A rendezvény díszvendégei – Miroslav Ľuberda olimpikon birkózó, a Kassai Olimpiai Klub elnöke, illetve Kánássy Gyula egykori válogatott labdarúgó – átadták a díjakat és érmeket, majd Ing. Beňo Ivan, intézményünk igazgatója emlékplaketteket és emléklapokat adott át a résztvevő iskoláknak és vendégeknek.

A Királyhelmeci Szakközépiskola évek óta komoly szerepet vállal a sport népszerűsítésében, az egészséges életmód fontosságára pedig rendezvényekkel próbálja felhívni a figyelmet. Nem véletlen, hogy az idei diákolimpia a következő mottó alatt zajlott: „Szépség vagy te, Sport! a testeket te formálod nemessé, elűzöl romboló vad szenvedélyeket…” (Pierre de Coubertin).