Iskolai akciók

A Királyhelmeci Szakközépiskola 24 harmadikos diákja a miskolci szakgimnázium tanulóival együtt közösen vett részt tavasszal egy újabb Határtalanul programban. A projekt célja, hogy közösséget építsen, személyes kapcsolatokat alakítson kiés bővítse a diákok kultúrtörténeti ismereteit.

A program kétszer háromnapos honismereti kirándulásból állt. Március közepén iskolánk vendégül látta a miskolci diákokat és tanáraikat. Az első napon Királyhelmec és környéke érdekességeivel és a városhoz kötődő híres személyiségekkel ismerkedtünk meg. A városban meglátogattuk a Csonkavárat, Lorántffy Zsuzsanna hajdani kastélyát. Délután ellátogattunk leleszi premontrei prépostság középkori kápolnájába és templomába.Késő délután Dobó István nyughelyénél idéztük fel a hős várkapitány élettörténetét. Másnap közös kiránduláson vettünk részt Homonnán és Terebesen, ahol megtekintettük a gyönyörűen felújított Andrássy kastélyokat. A harmadik nap II. Rákóczi Ferenc szülőházában kezdődött és Kassá a fejedelem nyomában folytatódott. A Rodostóiház és a Miklós börtön nyújtott méltó befejezési keretet a felvidéki barangolásoknak.

A program Miskolcon folytatódott március végén, itt már mi voltunk a vendégek. A megérkezésünket izgatottan várták a miskolci diák-focicsapat tagjai, mert barátságos futballmérkőzésre került sor még a délelőtt folyamán. Délután a lillafüredi függőkertekben sétáltunk és a kalandparkban interaktív játék várt ránk. A napot a diósgyőri várlátogatással fejeztük be. A legizgalmasabb kirándulásnak Edelény bizonyult. A gyönyörűen felújított kastély és kastélypark mindnyájunkat elbűvölte. Az délután Miskolcé volt, a szakközépiskola diákjaival csoportokban fedeztük fel a város nevezetességeit, ahol különböző feladatok vártak ránk a város történetével kapcsolatban. A hosszú séta után jól esett egy kis fürdőzés a miskolctapolcai barlangfürdőben. Az utolsó napon Tokajjal ismerkedtünk meg. Különösen tetszett a Bormúzeum, amely tematikus interaktív kiállításokon ismerteti meg a látogatókkal a tokaji borvidék történetét.

Az együtt töltött hat nap alatt nemcsak történelmi, irodalmi és kultúrtörténeti ismereteink gyarapodtak, hanema személyes tapasztalatok és találkozások léleképítő forrásként is szolgáltak. A Határtalanul program jövőre is folytatódik, már várjuk az újabb kihívásokat és lehetőségeket.

 

 

Az III.A tanulói