Iskolai akciók

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés.

A Víz Világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

Ebből az alkalomból látogattuk meg 2018. március 21-én Nagymihályban a Környezeti Oktatási Létesítmény Ivóvíz Laboratóriumát és Szennyvíztisztító telepét. Tisztelettel szerettünk volna adózni az életet nyújtó víz előtt a Víz Világnapja alkalmából.A tanulmányi kiránduláson megtudtuk, hogy Szlovákia rendelkezik Európában az egyik legtisztább ivóvízzel. Lehetőségünk nyílt bepillantást nyerni a laboratóriumi munkába: az ivóvíz összetételének vizsgálatába, mikroszkópos vizsgálatokba, baktériumtelepek fizikai tulajdonságainak vizsgálatába és a kémiai reakciók alapján végzett vizsgálatokba. Előadást hallhattunk a víz körforgásáról és útjáról a forrástól egészen a mezőgazdasági és háztartásbeli felhasználásig. Érdekes volt régiónk vízgazdálkodásának története is, amely egészen a 15. századig nyúlik vissza. A tanulmányi kirándulást a szennyvíztisztító telepen fejeztük be. Sohasem fogjuk elfelejteni, hogy a víz az életünk alapja.