Iskolai akciók

Határtalanul: Borsi, Szentes, Királyhelmec, Leles, Tőketerebes, Bély, Homonna, Dobóruszka, Nagyszelmenc, Kassa, Kazincbarcika, Miskolc, Lillafüred, Edelény

A Határtalanul program célja a határon túli kapcsolatok kiépítése, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése, a kultúrtörténeti ismeretek bővülésének elősegítése.

  1. március 19 – 22.

Iskolánk vendégül látta a kazincbarcikai diákokat és tanárokat. Az első napon Királyhelmec és környéke érdekességeivel és a régióhoz kötődő híres személyiségekkel ismerkedtünk. Ellátogattunk II. Rákóczi Ferenc születésének helyszínére Borsiba, a szentesi római kori templomba, királyhelmeci  „Csonkavárhoz“ – Perényi Péter által építetetett vár romjaihoz és Lorántffy Zsuzsanna kastélyához.

Másnap közös kiránduláson vettünk részt Leleszen, ahol meglátogattuk a római katolikus templomot és egykori premontrei monostort. Utunkat Terebesen folytattuk a gyönyörűen felújított Andrássy kastélyban, és befejeztük Bélyben a Sennyei kastély látogatásával.

Szerdán még téli hangulatban látogattunk meg a felújított Andrássy kastélyt Homonnán. Délután Dobó István nyughelyénél, Dobóruszkán idéztük fel a hős várkapitány élettörténetét, akinek hősiessége Eger városhoz kapcsolódik. A szlovák-ukrán határnál, Nagyszelmencen meghallgattuk az 1946-ban kettéválasztott falu történetét.

Szlovákiai barangolásunk utolsó napját II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomdokaiban töltöttük. A Rodostói ház látogatása után sírja megkoszorúzásával fejeztük ki tiszteletünket a vezérlő fejedelem előtt a Szent Erzsébet székesegyházban.

  1. április 8 – 11.

A projekt Kazincbarcika és környékén folytatódott, ahol mi voltunk a vendégek. A vasárnapot főleg túrázással töltöttük Tokajban, Tarcalon, Szerencsen és Miskolcon. Az esti órákban partneriskolánk kulturális programmal várt minket, amelynek egy nagyon izgalmas része a táncház volt. Diákok és tanárok együtt sajátíthattunk el a néptánc pár alap lépését nagyon jó hangulatban.

Hétfő délelőtt diákjaink betekintést nyertek partneriskolánk életébe. A délutánt a lillafüredi kalandparkban töltöttük.         Kipróbáltuk a laserharcot, mindnyájan nagyon jól szórakoztunk. Ezután megtekintettük a mesébe illő Palota Szállót, a vízesést és az Avasról megcsodálhattuk madártávlatból Miskolcot.

Következő napon a pincér szakma diákjai mutatták be tudásukat az ünnepi asztalterítésében. Ezek után mi is kipróbálhattuk, hogyan lehet szalvétából nagyon szép asztali díszt varázsolni. Az alkoholmentes koktélok kóstolása közben feladatul kaptuk, hogy találjuk ki az egyes italok alapanyagát. Délután a L’Huillier-Coburg kastélyt látogattuk meg Edelényben. A napot egy kollégiumi diszkóval zártuk.

Az utolsó órákat Miskolcon töltöttük. Itt egy helyi alapiskola által rendezett rendhagyó irodalomóra során a diákok szórakoztató módon elmélyíthették tudásukat Arany Jánosról. Bízunk benne, hogy a kazincbarcikai iskolával való együttműködésünk folytatódik a jövőben is.