Iskolai akciók

20160930_133406 Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer apa Kisbaconban, aki a falu egyik legjobb mesemondója volt. Az apa, Benedek Huszár János gazdag szellemi útravalóval látta el az 1859. szeptember 3o-án született, fiacskáját, Benedek Eleket. Ezen gyermekkori élmények vezették el őt a népmese szeretetéhez és gyűjtéséhez.

Benedek Elek születésnapjához igazodik a népmese napja, amelyet az ő elmékére tartottunk meg immár második alkalommal a mi iskolánkon is. Pankovics Andrea tanárnő köszöntötte a rendezvény elején a megjelent diákokat és tanárokat. Néhány gondolatban megismerhettük a népmesenap és Benedek Elek történetét. Egy meglepetés vendég is érkezett hozzánk Ilko Anna személyében, aki számos mesemondó verseny résztvevője és helyezettje volt. A tíz éves kislány nemcsak a lusta feleség megleckéztetésének történetét hozta magával, hanem ízelítőt mutatott a magyar népviselet színes világából is.

A rendhagyó irodalom óra második részében versenyfeladatok megoldására került sor. Benedek Elek nemcsak magyar népmeséket gyűjtött, hanem neki köszönhetjük a világirodalom mesekincsének az átültetését is. A meséket nem szóról szóra fordította, de nem is hamisította meg az eredeti mondanivalót. A Grimm testvérek meséiből és a magyar népmesék ismeretéből kellett számot adniuk a versenyzőknek. A négy állomáson különböző típusú feladatok várták a diákokat. Az elsőnél az állatszereplők keresték a saját történetüket, a másodiknál mesékben megjelenő jellegzetes tárgyakhoz kötődtek a kérdések. A harmadik állomáson a mesehősök leveleibe olvashattunk bele, és magunknak is írnunk ellett egyet kedvencünk nevében. A negyedik állomás tesztkérdései kizárólag a magyar népmesékhez kapcsolódtak. A versenyt végül a IV.B osztály csapata nyerte az I.C, az I.A és a II.A előtt.

Gratulálunk!

  1. helyezett: IV.B – Teru Roberta, Horócky Gabriella, Filep Tímea
  2. helyezett: I.C – Pankovics Bence, Szombati Tamás, Jašček Zsolt, Mádi Dávid
  3. helyezett: I.A – Horócky Erik, Horváth Krisztina, Palkó Letícia, Balog Zoltán
  4. helyezett: II.A – III.B – Tóth Adrián, Török Tamás, Szűcs Pál