Iskolai akciók

12977059_995986950496314_2803648528633452311_o   Iskolánk diákjai a miskolci Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskolával együtt közös programban vettek részt Határtalanul címmel.

A program célja egy társasjáték és kérdéskártyák elkészítése volt újrahasznosítható anyagokból. Ezen kérdéskártyák témáját adták a közös kirándulások helyszínei, történelmi, kulturális nevezetességek, történelmi és irodalmi személyiségek.

  1. április 6-8.

Iskolánk vendégül fogadta a miskolci diákokat és tanárokat. Közös kiránduláson vettünk részt Homonnán, ahol megtekintettük a gyönyörűen felújított Andrássy kastélyt, megemlékeztünk a város szülöttére, Trefort Ágostonra. Délután Dobó István nyughelyénél idéztük fel a hős várkapitány élettörténetét. Másnap Bártfára utaztunk. Megtekintettük a középkori város nevezetességeit, és kortyoltunk a bártfafürdői forrásvizekből. Az utolsó napon Királyhelmec és környéke érdekességeivel és a városhoz kötődő híres személyiségekkel ismerkedtünk: Perbenyik, Csonkavár, Lorántffy Zsuzsanna, Mécs László, Helmeczy Mihály, Dobos László. Ekkor már nem is tűnt olyan terhesnek, hogy a kirándulásokra, látogatásokra készülnünk kellett, mert az idegenvezető szerepköre is a miénk volt.

  1. április 13-15.

A program Miskolcon folytatódott, itt már mi voltunk a vendégek. Első napon a diósgyőri várat látogattuk meg. Idegenvezetővel jártuk végig a királynék gazdagon felújított szobáit, majd sétát tettünk Lillafüreden. Egy-egy megállónál felidéztük a Palotaszálló történetét, a lillafüredi barlangok titkait, József Attilára pedig a vízesésnél emlékeztünk. Itt írta az Óda című versét. A legizgalmasabb kirándulásnak Eger bizonyult. Az Egri csillagok című regény lett az idegenvezetőnk a várban. Dobó István történelmi szerepe itt vált teljessé. A kirándulást a Gárdonyi-házban fejeztük be. Az utolsó nap Miskolcé volt. Az Avasról megcsodálhattuk madártávlatból is a várost, majd tesztkérdések segítségével Miskolc nevezetességeit ismerhettük meg.

Ez egyben a búcsú napja is volt. Sajnáltuk, hogy éppen akkor kell elválnunk, amikor a barátságok már elmélyülhettek volna. Az a tény vígasztalt, hogy a Határtalanul program a jövő tanévben is folytatódik, ismét találkozunk és újabb kalandok várnak ránk.