Iskolai akciók

IMG_20151203_145915

 „Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

(Márai Sándor: Füveskönyv)

 

Az idei tanévben ötödik alkalommal került megrendezésre a Nyitrai Nagy Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara által megszervezett V. Legere Irodalmi Verseny.

A megmérettetés három fordulóból állt, októberben kezdődött és december 11-én fejeződött be. A fő célja József Attila költészetének mélyrehatóbb, részletesebb megismertetése és az érettségire való felkészülés volt.

A versenyt szervező és vezető egyetemi tanárok és doktoranduszok az előadásokat és a feladatokat úgy állították össze, hogy azok segítsék a diákok munkáját a szövegértelmezési technikák elsajátításában, bemutassák az élményszerű befogadást, műértelmezést és műelemzési módszereket. A szervezők motiválni akarták a diákokat arra, hogy egyre gyakrabban olvassanak szépirodalmat.

A rendezvényen egyetemi tanárok József Attilával kapcsolatos előadásokat tartottak, melyeknek anyagából és a házi feladatra kapott költeményekből a versenyzők három alkalommal feladatlapot töltöttek ki. A vetélkedő része volt egy prezentáció elkészítése is, melynek csak időkerete volt szigorúan meghatározva, tartalmának és a feldolgozás módjának megválasztását a diákokra bízták. A versenyen külön értékelték a feladatlapokat, illetve két csoportban szakmai zsűri hallgatta-nézte végig a prezentációkat. A felkészítő tanárok a feladatlapok kitöltésének ideje alatt módszertani előadásokat hallgattak meg.

A V. Legere Irodalmi Versenyen 17 szakközépiskola és 13 gimnázium – több mint 1oo diák és felkészítő tanár – mérte össze az erejét. A mezőny nagyon erős és sikerorientált volt, mindvégig nagyon szoros küzdelem folyt a szakközépiskolások között a harmadik helyért. Nagy-nagy örömünkre kitartó munkával mégis sikerült megszereznünk a 3. helyezést. A Legjobb prezentáció díja is a miénk lett, amelynek nagyon örültünk a felkészítő tanárunkkal, Pankovics Andreával együtt. Ezenkívül a Legtávolabbról érkezett csapat különdíját is mi vihettük haza.

                       TISZTASZÍVŰEK – Juhász Médea, Pankulics János, Nagy Sándor