22. marec – Svetový deň vody

IMAG1756

Március 22. – A víz világnapja

A víz világnapja alkalmából az I.A és az I.B osztály elektroműszerészei és kereskedelmi akadémia diákjai ellátogattak a battyáni vízművekbe.

Az intézmény megtekintését a diákok a vezérlőteremben kezdték, ahol megismerkedhettek a telep működésével, a környező települések vízellátásának rendszerével valamint az ivóvíz gyártásának technológiájával. Mivel a nyersvizet felszín alatti tározókból nyerjük, ezért az rengeteg oldott ásványi anyagot tartalmaz. Mivel a nyersvízben rengeteg a vas, ezért először levegővel dúsítják, majd mésztejet adagolnak hozzá és egy speciális vegyszerkeveréket. Miután ezek reakcióba lépnek a nem kívánatos anyagokból ún. pehely keletkezik, melyet ülepítéssel és szűréssel távolítanak el a vízből. Mielőtt az ivóvíz a fogyasztókhoz kerülne, higiéniai okokból klórozzák.

Az ivóvízellátás a világban egyre nagyobb problémát jelent, ezért kísérőnk is hangsúlyozta, hogy ne pazaroljuk a vizet.

Megtudtuk azt is, hogy a víz minőségét a gyártás minden szakaszában naponta ellenőrzik a laboratóriumban. Megtekinthettük az itt található felszereléseket, műszereket, üvegedényeket. A laboránsok bemutattak néhány analízist is, mint például az alkalimetriai titrálást, tömegmérést 0,001g pontossággal, valamint a klórtartalom mérését.

Élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Örülünk annak, hogy a gyakorlatban is megismerkedhettünk az ivóvízgyártás technológiájával és bepillanthattunk egy kémiai laboratórium mindennapi működésébe.