1A szakmai üzemlátogatások az oktató-nevelő munka szerves részét képezik. Ezt a célt szolgálta a királyhelmeci   110 kV-os elosztó és traformátor állomás megtekintése 2014. október 16-án, amelyen a IV.A osztály elektroműszerész szakos tanulói vettek részt.

A központ alkalmazottja a megbeszélt időpontban várta a tanulók és kísérő tanáraik érkezését, majd elsőként a biztonsági előírásokkal ismertette meg a látogatókat.

Ezután következett a 110 kV/22 kV-os kapcsoló- és egyben transzformátor állomás külső részének megszemlélése.

A tanulók láthattak nagyfeszültségű szakaszolókat, áram- és feszültségváltókat, túlfeszültség levezetőket, majd megnézhették a trafóállomás legdrágább berendezését – a nagyfeszültségű transzformátort.

Az exkurzió következő állomása a vezérlőterem volt Gambling in Hawaii
, valamint az akkumulátor tároló és az egyenirányító egység megtekintése. A diákok így a gyakorlatban is láthatták a villamos gépek és berendezések felhasználását. Érdekes eseteket hallottak a villamos energiaszolgáltatásben fellépő meghibásodásokról és az elhárítás módjáról. A védelemre, mérésre és energiaelosztásra szolgáló modern berendezések kézzelfoghatóvá tették diákjaink számára az elektronika sokrétű felhasználását az erősáramú energetikai ágazatban.

A 110 kV-os transzformátor állomás helyszínére tervezett szakmai kirándulás teljesítette a kitűzött célt – megmutatta, hogy az elméleti tudás és a gyakorlati felhasználás között milyen szoros a kapcsolat.