Sportrendezvények

A sportrendezvények napjainkban azon események közé tartoznak, melyek sok fiatalt vonzanak és nagy számban képesek őket mozgósítani. A mozgás fontos szerepet kellene, hogy betöltsön a tizenévesek életében, ám az elmúlt évtizedek technikai vívmányainak köszönhetően a sport az iskoláskorú gyerekek mindennapjaiban egyre inkább háttérbe szorul – pedig az egészséges és aktív életmód fontosságát senki sem vonja kétségbe.

Mielőtt az ember belevág egy terv megvalósításába, különféle elvárásai vannak. Iskolánk pedagógusai munkájuk részének tekintik, hogy diákjaikat a sport és a mozgás iránti szeretetre is neveljék. Ebből a meggyőződésből született a Bodrogközi Alapiskolák Sportolimpiájának ötlete, melyet az idén június 13-án már hatodik alkalommal szerveztünk meg iskolánk tiszacsernyői sportpályáján illetve tornatermében. Ez a nagyszabású sportrendezvény már évek óta a mozgás, az összefogás és az önfeledt szórakozás jegyében zajlik.

A verseny szervezői iskolánk igazgatójával Ivan Beňo mérnök úrral közösen mindent megtettek azért, hogy az idei sportünnepély méltó folytatása legyen a korábbi évek kiváló színvonalú találkozóinak. A versenyszámok sokszínűsége, a sportolók nagyszerű teljesítményei és nemes küzdelme a szervezők és a felkészítők olimpiához fűzött valamennyi elvárását maradéktalanul teljesítette. Az idei diákolimpián 11 alapiskola 300 sportolója vett részt. A diákok olyan versenyszámokban mérhették össze tehetségüket, melyek régiónkban a leginkább népszerűek. Ezúttal is volt kispályás foci, strandröplabda, „kiütőcske“, atlétika és erőpróba.

Ha pedig olimpiáról van szó, nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik az igazságos versengés eszméjét már az ókorban megteremtették. A versenyzők ezért már második éve egy az olimpizmus történetével kapcsolatos műveltségi vetélkedőbe is benevezhetnek.

Társadalmunk egyre sokrétűbb, napjainkban egyre több civilizációs problémával szembesülünk, melyekkel szemben kénytelenek vagyunk valamilyen magatartást kialakítani. Ez a torna többek között arról is szólt, hogy önmagunk határait legyőzve tisztelegjünk az olimpizmus szellemisége előtt.

Az idén is ellátogatott rendezvényünkre a Kassai Olimpiai Klub elnöke Miroslav Luberda, egykori olimpikon és a szervezet tiszteletbeli elnöke Anton Švajlen úr. Vendégeink között köszönthettük Rastislav Petrovič urat, a Tőketerebesi Járási Hivatal elöljáróját, Sačko Géza és Horváth József urakat, Kassa Megye Önkormányzatának képviselőjét, továbbá Balog Józsefet és Marta Vozárikovát, Királyhelmec illetve Tiszacsernyő polgármestereit. Ezúton szeretnénk támogatásukat, mellyel rendezvényünket segítették, megköszönni.

A sportolók ezen a júniusi délelőttön nagyszerűen teljesítettek, kiváló eredmények születtek, ami azt bizonyítja, hogy régiónk méltán lehet büszke fiataljaira. Az idei sportolimpián az összesített pontszámok alapján a legjobbnak a Tiszacsernyői Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola bizonyult, így ők vihették haza a győztesnek járó vándorserleget.

Köszönet és elismerés jár természetesen minden résztvevőnek és azoknak is, akik valóra váltották azt a coubertin-i gondolatot, hogy „a sport oltára köré minél nagyobb számban gyűljenek össze az olimpiai eszme hívei“.    

Mgr. Jánošik Zoltán