299A víz világnapja alkalmából az I.A és az I.B osztály elektroműszerészei és a kereskedelmi akadémia diákjai ellátogattak a battyáni vízművekbe.

Az intézmény megtekintését a diákok a vezérlőteremben kezdték, ahol megismerkedhettek a telep működésével, a környező települések vízellátásának rendszerével valamint az ivóvíz gyártásának technológiájával. Mivel a nyersvizet felszín alatti tározókból nyerik, ezért az rengeteg oldott ásványi anyagot tartalmaz. Mivel a nyersvízben sok a vas, ezért először levegővel dúsítják, majd mésztejet adagolnak hozzá és egy speciális vegyszerkeveréket. Miután ezek reakcióba lépnek, a nemkívánatos anyagokból ún. pehely keletkezik, melyet ülepítéssel és szűréssel távolítanak el a vízből. Mielőtt az ivóvíz a fogyasztókhoz kerülne, higiéniai okokból klórozzák.

Az ivóvízellátás a világban egyre nagyobb problémát jelent, ezért a csoport kísérője hangsúlyozta, hogy nem szabad az ivóvizet pazarolni.

A víz minőségét a gyártás minden szakaszában naponta ellenőrzik a laboratóriumban. A látogatás során diákjaink megtekinthették az itt található felszereléseket, műszereket, üvegedényeket. A laboránsok bemutattak néhány analízist is, mint például az alkalimetriai titrálást, tömegmérést 0,001g pontossággal, valamint a klórtartalom mérését.

Diákjaink élményekben gazdag tanulmányi kiránduláson vettek részt, a gyakorlatban is megismerkedhettek az ivóvízgyártás technológiájával és bepillanthattak egy kémiai laboratórium mindennapi működésébe.

 [justified_image_grid facebook_id=136041103096058 facebook_album=742890605744435]