„Aki magyarul azt mondja: költő — mindenekelőtt Petőfire gondol. Attól kezdve, hogy belépett az irodalomba, szüntelenül jelen van. (…) A róla írt kritikák, cikkek, tanulmányok, könyvek könyvtárat tesznek ki, és minden korban új szempontokból új mondanivalókat tesznek hozzá a hagyományhoz.(…) Nem lehet úgy magyarul élni, hogy az ember ne tudja kívülről a Petőfi-versek számos sorát. S mindehhez ő a legvilághíresebb magyar költő: ha valamelyest művelt külföldinek azt mondják: magyar irodalom — akkor mindenekelőtt Petőfi jut az eszébe. (Literatura.hu)

 Rendhagyó irodalomórán vettek részt diákjaink

DSC_0013Évekkel ezelőtt járt először iskolánkon Kövesdi Szabó Mária és Pólos Árpád a kassai Thália Színház két művésze, akik akkor József Attila-verseket adtak elő. Azóta rendszeres vendégeink, nem múlhat el tanév rendhagyó irodalomórájuk nélkül.

Az idén január 27-én köszönthettük őket ismét körünkben, ezúttal Petőfi-gyöngyszemekből készítettek számunkra egy tanórányi összeállítást. A diákok részleteket hallhattak a költő forradalmi, szerelmes, családi és tájleíró verseiből, Pólos Árpád gitárkíséretében pedig felcsendültek népies alkotásainak ismert sorai is.  Az Alföldtől a Megy a juhász a szamáron című helyzetdalon át a Nemzeti dalig bezárólag megelevenedett előttünk Petőfi tüneményes, ám gyorsan elviharzó élete.

 

Ezen a hétfő délelőttön azonban nemcsak az oly jól ismert Petőfi-kép elevenedett meg előttünk, hanem verseinek zenéje, látomásszerű képei és érzelmeinek forróssága is megidéződött egy magyarórányi időre.

[justified_image_grid facebook_id=136041103096058 facebook_album=716265238406972]