„Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. (…) S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.“ (Márai Sándor)

KARÁCSONYKOR EGYÜTT ÜNNEPELTÜNK

858649_695356447164518_23746042_oA karácsony egyik szépsége  és különlegessége talán az adventben rejlik, abban az előkészületben és izgalmas várakozásban, ami ezt a „mély és varázsos rendhagyást“ megelőzi. Ez az időszak napjaink minden hektikussága ellenére valahogy mégis az egymásra figyelés és az örömszerzés ideje.

Az év utolsó munkanapján mi tanárok is igyekeztünk megtartani valamit a Márai-féle „megszakításból“, „teljes kikapcsolásból“ – ezúttal nem neveltünk, ünnepeltünk. Ünnepeltünk, egy pillanatra megálltunk, egymásra figyeltünk, beszélgettünk, ízletes karácsonyi menüt fogyasztottunk. Az ünnepi asztal mellől pedig nem hiányozhattak a volt kollégák sem, hiszen az ünnep valódiságát épp az örömszerzés adja, ha nem csupán kapunk, hanem adni is tudunk.

Csaknem negyven nyugdíjas tanár, szakoktató, volt munkatárs, valamint Kassa Megye Önkormányzatának képviseletében Miroslav Zelvay és Sačko Géza képviselő urak fogadták el a meghívást és látogattak el iskolánkba december 20-án. Az igazgató úr ünnepi beszéde után  vendégeink egy, az iskolánkat bemutató rövidfilmet tekinthettek meg, majd következett az ünnepi ebéd, a kötetlen beszélgetés, az együtt töltött évek élményeinek, emlékeinek felelevenítése, és nem maradhatott el a közös fotók készítése sem.

Mondják, a szeretet ünnepe összeköti az embereket. Nálunk sem történt ez másként. Bízunk benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, s a jövőben lesz még mód egykori kollégáinkkal találkozni. 

 

[justified_image_grid facebook_id=136041103096058 facebook_album=695352533831576]