DSC_0122Amerikai filmekből szinte mindenki ismeri azt a szokást, hogy az emberek október 31-e estéjén – Halloweenkor – tököt vájnak ki, és egy lámpást tesznek bele. Arról talán már kevesebben hallottak, hogy a legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti Jack O’Lantern, a töklámpás kialakulását. A léha életéről és a másokat megtréfáló jelleméről híres kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, aki megígérte neki, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Amikor Jack meghalt, hiába próbált bejutni a mennyországba, Szent Péter útját állta. A mennyből és a pokolból is kirekesztett Jack az ördögtől egy széndarabot kapott ajándékba, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot vajrépába tette és ezzel bolyong számkivetettként. A legendában visszaköszön a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ tehát elmosódik.

A Halloween megünneplése, a cukorkaosztogatás és a mókás kosztümök viselése nálunk nem vált népszerűvé, a töklámpás készítésének azonban egyre többen hódolnak. Iskolánkon már hagyománnyá vált, hogy az őszi szünidő előtti utolsó tanítási nap délelőttjén mi is töklámpásokat készítünk. Az idén október 29-én több lelkes Jack O´Lantern-készítő látott munkához, hogy elkészítse az iskola legeredetibb töklámpását. A csaknem másfél órás  munka során kiderült, hogy némelyek egészen profi tökfaragók, és gondosan megtervezték a tökvájás minden fázisát, sőt pontos sablon szerint dolgoztak. Természetesen nem hiányozhattak a megfelelő kiegészítők sem. Voltak, akik virággal díszítették kreációjukat, de akadtak olyanok is, akik hajról és különféle „fejdíszről“ is gondoskodtak.

A töklámpásokat végül valamennyi diák megtekinthette, és szavazhatott a legjobbra, a legötletesebbre. A legtöbb szavazatot a IV.A osztály csapata – Baloghová Nikoleta, Vargová Viktória és Sedláková Evelína – kapta. Második lett a Kunová Laura és Marek Dubík alkotta páros a II.A osztályból. A harmadik helyet pedig a II.B osztály fiúcsapata szerezte meg Lipán Csaba és Füstös Gábor kreativitásának köszönhetően. A nyeretesek jutalomban részesültek, de ezúton gratulálunk minden résztvevőnek, mert a dicséret őket is megilleti! Reméljük, jövőre még többen csatlakoznak és ismét lesz tökfesztivál!

[justified_image_grid ng_gallery=28]