2013, a polgárok európai éve alkalmából megrendezett verseny megyei fordulója

 Minél jobban ismerik majd az emberek jogaikat európai uniós állampolgárokként, annál jobb döntések születnek majd Európában.

 (2013, a polgárok európai évének víziója)

2013. május 27-én iskolánk diákjai részt vettek az „Európa jövője a kezünkben van” című konferencián, melyet Mgr. Monika Smolková európai uniós parlamenti képviselő 2013, a polgárok európai éve alkalmából szervezett. A konferencia részét képezte az azonos címen meghirdetett verseny kerületi fordulója is. A rendezvényen a Kassa megyei középiskolák igazgatóin kívül több neves vendég is részt vett, ők egyben a zsűri tagjai is voltak:

 • Mgr. Milán Géci, szlovákiai parlamenti képviselő – a zsűri elnöke
 • Mgr. Monika Smolková, európai uniós parlamenti képviselő – zsűritag,
 • Ing. Štefan Kandráč, az iskolaügyi osztály vezetője – zsűritag,
 • PhDr. Katarína Čižmáriková, a Szlovák Újságírók Szindikátusának elnöke – zsűritag,
 • JUDr. Jaroslav Hlinka, Kassa megye képviselője és Kassa-Délváros polgármestere – zsűritag.

A résztvevő diákok két témakörben  versenyeztek:

 • Jogaim, jogaink az európai polgári kezdeményezés terén egy új európai uniós jogszabály elfogadásakor – ebben a témakörben iskolánk csapatán kívül még további öt iskola versenyzett,
 • Jogaim, jogaink az európai parlamenti választás során – ebben a témakörben 10 iskola mérettetett meg.

Csapatunkat az első évfolyam diákjai képviselték:

 • Valéria Harcsová, I. A – a csapat vezetője, a projekt bemutatásáért felelős,
 • Viktória Binová, I. A,
 • Lýdia Bundzáková, I. A,
 • Diana Cibáková, I. A,
 • Ján Pankulics, I. B,

Köszönet illeti Edina Kozínskát (I.A), aki bár nem volt a csapat tagja, munkájával nagyban hozzájárult a projekt sikeréhez.

A versenyen iskolánk kiválóan szerepelt, megszereztük az első helyet, és így  diákjainknak lehetőségük nyílik ellátogatni Strasbourgba az Európai Parlamentbe.

A nyertes projekt tárgya a Bodrogköz volt, illetve az, hogy közelebb hozza az emberekhez az adott régiót, felhívja a figyelmet annak természetvédelmi területeire, valamint rámutasson a természetvédelem terén mutatkozó komoly hiányosságokra régiónkban. Nem titkolt cél volt az is, hogy felkeltsük az Európai Bizottság érdeklődését régiónk iránt, és olyan törvények elfogadását sürgessük, melyek megakadályozzák környezetünk és védett területeink egyre nagyobb mértékű pusztítását.

A sikeres szereplés elsősorban Valéria Harcsová magabiztos és határozott fellépésének volt köszönhető, aki a projekt célkitűzéseit ismertette a zsűri tagjaival. Köszönet jár azonban segédkoordinátorunknak Mgr. Zoltán Jánošíknak is, aki hasznos tanácsaival és hozzáértésével nagymértékben segitette és irányitotta a diákok munkáját.

Nagy örömmel tölt el minket, hogy képviselhettük iskolánkat egy ilyen rangos versenyen. Bizunk benne, hogy a jövőben is lehetőségünk nyilik bizonyítani rátermettségünket. Most azonban egy nagy út előtt állunk, ezért a következő üzenettel búcsúzunk: „Strasbourg vigyázz, jövünk!“

 Ing. Valéria Kunová, a verseny koordinátora

[justified_image_grid nggallery=4]